cover_img

13 tévhit a franchise modellről

13 tévhit a franchise modellről

A franchise rendszerek kiváló lehetőséget biztosítanak a vállalkozásra, főként azok számára, akik még újak a vállalkozók világában.

 

Egy ilyen rendszer üzemeltetése nagyon jó alternatívát biztosíthat egy főállással szemben is, főként azok számára, akik még korábban nem vállalkoztak.

 

Megismerhetik a vállalkozás nyújtotta előnyöket egy bizonyítottan működőképes vállalkozási modellen keresztül.

 

Bár hazánkban is egyre több franchise rendszer indul, még mindig nagyon sok a tévhit és a félreértés ezzel a vállalkozási formával kapcsolatban.

 

1993 óta a franchise rendszerben töltött tapasztalataink alapján összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, tévhiteket:

 

  1. Nincs pénzem rá, mert a csatlakozás egy ilyen rendszerhez milliókba kerül

 

Több olyan rendszer is működik, amelyhez ingyenesen vagy már pár százezer forintos csatlakozási díj kifizetése mellett is lehet csatlakozni. A bankok is szívesebben adnak hitelt egy olyan vállalkozásnak, amely mögött egy több éve sikeresen működő rendszer áll.

 

  1. Franchise rendszerhez csak nagyvárosban érdemes csatlakozni

 

Természetesen vannak olyan rendszerek is, amelyek valóban olyan nagy befektetéssel járnak, hogy a siker érdekében több tíz vagy százezres településeken érdemes csak csatlakozni, de nagyon sok olyan franchise vállalkozás is van, amelyet már egy pár ezer fős településen is sikerre vihetünk.

 

  1. A beindítása akár egy évig is eltarthat

 

A vállalkozás típusától függően, egyes rendszerek olyan komoly előkészületeket és engedélyeztetést igényelnek, hogy minimum fél vagy egy év szükséges a beindításukhoz, de ez nem jellemző minden franchise vállalkozásra. Például egy oktatási vállalkozást már akár egy hónap alatt is beindíthatunk.

 

  1. Az elindításához rendelkezni kell a megfelelő tapasztalattal és végzettséggel

 

A rendszerek „kulcsrakész” vállalkozást biztosítanak, ezért általában franchise átvevőként az adott témában nem kell sem tapasztalattal, sem előírt végzettséggel rendelkeznünk, ahhoz hogy sikeresen beindíthassuk a vállalkozásunkat.

 

Kivétel ez alól, ha a franchise átadó vagy a hatályos jogszabály a vállalkozás indítását a megfelelő végzettséghez köti. Természetesen az alkalmazottaink számára szinte minden esetben fontos a megfelelő végzettség, szakképesítés megléte.

 

  1. A rendszer megöli a kreativitást

 

Annak ellenére, hogy a rendszerek teljes körű és nagyon szigorú előírást tartalmaznak az arculatra és a működésre vonatkozóan egyaránt, a legtöbb rendszer nagyon is díjazza a kreativitást. Azok a rendszerek a legsikeresebbek, amelyek összegyűjtik a franchise partnereik ötleteit és ezt beépítik a fejlesztésbe, működésbe.

 

  1. Tagjai konkurenciát jelentenek egymás számára

 

Egy jól működő  rendszer mindig hagy elegendő teret a franchise partnerei számára, még akkor is ha nem biztosít számukra kizárólagosságot, hiszen érdeke, hogy partnerei elégedettek és sikeresek legyenek. Egy ilyen rendszerben a franchise partnerek nem hogy nem vetélytársak, hanem éppen ellenkezőleg, tapasztalataikkal, ötleteikkel egymás munkáját is segítik.

 

  1. Franchise rendszerben gyorséttermi lánchoz éri meg a legjobban csatlakozni, hiszen erre mindig van igény

 

Tény, hogy ennie mindenkinek kell, de pont ez a tévhit miatt vannak bizonyos területek, ahol olyan sok a különböző vendéglátó ipari egység, hogy a vállalkozók már szinte ellehetetlenítik egymás munkáját.

 

  1. Csak olyan rendszerhez érdemes csatlakozni, amit már mindenki ismer

 

Minél ismertebb egy rendszer, annál magasabb a csatlakozási és a központi reklámra fizetendő díj.

 

Ha egy rendszer rendelkezik a megfelelő marketing üzleti stratégiával, valamint jó minőségű szolgáltatást vagy terméket biztosít, akkor a becsatlakozó vállalkozó a saját területén nagyon gyorsan ismertté teheti a márkát.

 

  1. Ha csatlakozom egy rendszerhez, nem kell sokat dolgoznom

 

Talán ez a legnagyobb tévhit. Nagyon sok mindenre nem kell időt, energiát és plusz pénzt költeni, ez valóban igaz, így sokkal gyorsabban és egyszerűbben tud sok esetben elindulni az aki egy rendszerhez csatlakozik, mint akinek mindent önállóan kell kitalálnia, megvalósítania.

 

Viszont dolgozni ugyanúgy kell egy franchise rendszerben is, mint egy önállóan indított vállalkozásban. Az átadó nem fogja helyettünk megszerezni, kiszolgálni a vevőket, irányítani az alkalmazottakat, beszerzéseket, stb.

 

  1. Mindenki sikeres lesz

 

Semmilyen vállalkozásban nincs garancia a sikerre, és ez igaz a franchise-ra is! Legyünk nagyon elővigyázatosak, ha valaki az ellenkezőjét állítja! Ami nagyon jól működik az egyik piacon, lehet, hogy egyáltalán nem válik be egy másikon, amiben nagyon sikeres valaki, az lehet hogy egy más személyiségű embernek teljes kudarc lesz!

 

Annyi viszont biztosan igaz, hogy ha egy bizonyítottan jól működő rendszerhez csatlakozunk, akkor nagyobb eséllyel és gyorsabban lehetünk sikeresek, mintha egyedül indítanánk el egy vállalkozást.

 

  1. Nem indíthatok el egy olyan vállalkozást, amiről nem tudok semmit

 

Miért nem? Főleg, ha minden szakszerű segítséget, támogatást megkapok ahhoz, hogy megismerjem, megtanuljam?

 

  1. Egy rendszerben nem lehetek szabad

 

A rendszerek sikeréhez valóban elengedhetetlen, hogy meghatározott keretek és feltételek között működjön, de ez nem jelenti azt, hogy franchise partnerként elveszíted a szabadságodat.

 

Az idődet továbbra is te osztod be, te tervezed meg a napodat, te szervezed és irányítod az egységedben a munkát, te döntöd el, hogy kivel dolgozol, stb.

 

  1. Fel kell adnom az állásomat, hogy egy franchise rendszerhez csatlakozhassak

 

Hacsak nem kikötés a franchise szerződésben, hogy kizárólag főállásban végezhető, akkor a legtöbb franchise rendszer elindítható főállás mellett is.

 

Sokan kifejezetten befektetésnek tekintik és a napi üzemeltetést egy alkalmazottra vagy családtagra bízzák.

 

Hozzánk többen a főállásuk mellett csatlakoztak, sokan a GYES-GYED ideje alatt, azzal a tervvel, hogy ha jól beindul a nyelviskolájuk, akkor feladják a főállásukat.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.