cover_img

25 őszi ötlet gyerekekkel

25 őszi ötlet gyerekekkel

Az ősz az egyik legszínesebb évszakunk, a legkülönbözőbb időjárások váltakozásával. Élvezzétek ki gyermekeddel ezt a különleges évszakot, töltődjetek napsütéssel, vitaminnal és színesítsétek az otthonotokat, még mielőtt beállna a hideg, szürke tél!

Ebben az évszakban a természet a legszebb színekkel varázsol el bennünket! Egy séta közben vagy az ablakból kinézve a világossárgától a piroson át, a barna minden árnyalatáig megtaláljuk a színeket, itt-ott még sokszínű zöldekkel kiegészítve, gyönyörködteti szemünket a természet.

Olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek szinte korosztálytól függetlenül, mindenféle időjárásra, körülményre és lehetőségre tartalmaznak érdekes és szórakoztató feladatokat számotokra!

 

25 őszi ötlet gyerekekkel

25 őszi ötlet gyerekekkel

1. Sétáljatok minél többet a természetben és gyönyörködjetek a színekben!

2. Nagyon sok finom gyümölcs és zöldség van ilyenkor, amelyek mind-mind segítik az immunrendszerünk felkészülését a télre. Érdemes a gyerekekkel kimenni a piacra, körülnézni, átbeszélni a látottakat és minél több finomságot megkóstolni. Nagyobb gyerekekkel angolul is átbeszélhetitek a zöldségek és gyümölcsök nevét!

3. A piaci séta alkalmával, gondoljatok a lakás és a terasz díszítésére is: vásároljatok pár szép dísztököt, díszkukoricát, őszirózsát, szárított virágot. A gyerekekkel élmény lesz a ház díszítése!

 

Tök

4. Vágjatok ki színes papírból leveleket és díszítsétek ki az ablakokat is! Üvegfestékkel is dolgozhattok.

5. Sógyurmával is kiegészíthetitek a lakás őszi dekorációját!

6. A kertben a folyamatosan hulló levelek összegyűjtése is lehet élmény, ha közösen csináljátok a gyerekekkel! Ki találja meg a legkisebb levelet? A legfurcsább színűt? Vagy a legnagyobbat?

7. Gyűjtsetek szép színes leveleket útközben az óvoda, iskola felé. Beszéljétek át a gyerekekkel, hogy miért sárgul és hullik le az egyik fa levele, míg a másik egész télen zöld marad.

 

Színes levelek

8. Készítsetek az összegyűjtött levelekből képeket. Nagyon szép fa készülhet úgy, hogy megrajzoljátok – festitek a fa törzsét, a leveleket pedig felragasztjátok rá.

9. Levelekből nagyon szép kép készülhet úgy is, ha a különböző színű és méretű leveleket csak ráhelyezitek a papírlapra, de nem ragasztjátok le, hanem más és más színű vízfestékkel lefestitek, úgy hogy a levelek köré is jusson festék.  Amikor megszárad, vegyétek el a leveleket, nagyon szép lesz a végeredmény a papíron!

10. Krumpli nyomdázzatok!

11. Terményeket is gyűjthettek, nagyon sokfelé lehet makkot, gesztenyét találni. A friss és még puha gesztenyékből különféle kis figurákat, állatokat, manókat készíthettek.

12. Magképeket is készíthettek a hűvös, esős napokon. A képekhez használhattok csak egy fajta magot (kisebb gyerekekkel a nagyobb magvakat ajánljuk), nagyobbakkal viszont variálhatjátok a színeket, méreteket. A képet előre megfesthetitek vízfestékkel, vagy megrajzolhatjátok színessel a körvonalakat hozzá.

13. Érik a tök, ami óriási B vitaminforrás! Süssetek tököt vagy tökös muffint!

14. Hamarosan itt a Halloween, készítsetek töklámpást!

15. A lámpás készítésénél gyűjtsétek össze a magokat és süssétek meg!

16. Kavicsokat fessetek le narancssárgára, majd amikor megszárad fessetek rá csíkokat, mintha kis tökök lennének. Vicces, ijesztő kis arcocskákat is rajzolhattok rá!

17. Tervezzetek meg és készítsetek egy Halloween kosztümöt!

18. Sok helyen van lehetőség arra, hogy saját magunk szedjük le a gyümölcsöt. Keressetek ilyet a közeletekben, szedjetek a gyerekekkel almát, szilvát vagy menjetek el szüretelni!

19. Készítsetek a sütőben alma chipset!

20. Süssetek darált mogyoróval vagy dióval töltött almát, majd amikor elkészült, locsoljátok meg mézzel.

21. Almaléből főzzetek forralt bort! Fűszerezzétek fahéjjal, szegfűszeggel.

22. Próbáljatok ki egy igazi angol almás pite receptet! Az almát ne reszeljétek, hanem szeleteljétek hozzá, a kis gyerek kezek számára élmény lesz szépen sorba rakni a tésztára. A pite tetejére pedig, ahogyan az angolok szoktak készítsetek leveleket tésztából.

 

Almáspite

23. Színezzetek tobozokat!

24. Tobozból készítsetek koszorút!

25. Gondoljatok a madarakra is, még a hideg beállta előtt készítsetek madáretetőket!

 

Hamarosan itt a Halloween, ha többet szeretnétek megtudni erről az ünnepről, IDE kattintva olvassátok el cikkünket a témában!

 

A cikk szerzője: Jamrik Márta

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.