default picture

A színek jelentése

A színek világa

A színek jelentése

Mindannyian tudjuk, de ha nem is annyira tudatos, akkor nap, mint nap érezhetjük, hogy a színek milyen nagy szerepet töltenek be az életünkben.

Nagyon jól tükrözik érzéseinket, továbbá hatással vannak hangulatunkra és közérzetünkre egyaránt.

Színek vesznek bennünket körbe mindenhol, a lakásban és kint a szabadban egyaránt.

A tavasz beköszöntével egyre színesebb a táj, nem csak fekete-fehérben látjuk a világot. Ilyenkor automatikusan jobb lesz a közérzetünk is, szívesen tartózkodunk kint a szabadban és csodáljuk meg a természet pompás színeit.

De nem is kell feltétlenül kimozdulnunk, hisz ha például egy kellemes sárga tónusú helyiségbe lépünk, akkor is mindjárt jobb kedvre derülünk.

A színek nagy szerepet töltenek be öltözködésünkben is. Vannak színek, amelyek rendkívül előnyösek számunkra és vannak olyanok, amelyek viselését célszerű elkerülnünk.

 

A színek kiválasztása, kombinálása sokszor nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk

Nem mindegy, hogyan kombináljuk az egyes színeket. Mi is passzol legjobban például a kékhez, vagy a piroshoz.

Néha elég nagy dilemmába is kerülünk, amikor el kell döntenünk, hogy melyik szín áll nekünk jól igazán, vagy éppen milyen színűre festessük ki a lakást.

Egy lakásfestés esetén a megfelelő szín kiválasztása közel sem olyan egyszerű feladat. Amikor egy pici mintáról kiválasztjuk az áhított színt, aztán a nagy falfelületre felkenve kiül a döbbenet az arcunkra, hisz még csak nem is hasonlít arra, amit elképzeltünk.

Az is előfordul, hogy nagyon tetszik a falszín, olyan lett, amilyennek megálmodtuk, de valahogy mégsem érezzük jól magunkat az adott helyiségben.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon sok tényező befolyásolhatja a megfelelő színek kiválasztását és kombinálását.

 

Mi jellemző az egyes színekre és milyen érzéseket váltanak ki belőlünk?

A különféle színek mind más-más módon hatnak ránk. A hideg színárnyalatok, mint pl. a kék inkább nyugatnak, míg a melegebb színárnyalatok, mint pl. a piros stimulálják az idegrendszert, intenzívebben hatnak ránk.

A fehér a tisztaságot, áratlanságot jelképezi, nyugtató hatással bír. A fehér egyébként jól kombinálható a többi színnel.

A fekete a nyugati kultúrákban a gyász színe. Emellett a fekete szín eleganciát sugall. Gondoljunk csak a fekete autókra vagy egy szép koktélruhára.

A piros nagyon erőteljes, dinamikus, figyelemfelkeltő szín. Egy tűzpiros autó biztos vonzza a tekintetünket még akkor is, ha egyébként nem vagyunk annyira autó mániásak. Magabiztosságot sugároz, az érzelmeinkre intenzíven hat.

A kék nyugtató hatással van ránk, elkötelezettséget, intelligenciát sugall. Csökkenti a hőérzetet, ezért pl. egy kék színű helyiséget hűvösebbnek érezhetünk, mint egy ugyanolyan hőmérsékletű, sárgás színű helyiséget.

A sárga rendkívül figyelemfelkeltő szín, boldogságot, melegséget áraszt. Egy sárga helyiségben kreatívabbak vagyunk és a koncentrációnkra is pozitív hatással van.  Vidám jellege miatt a gyerekek nagyon szeretik a sárgát.

A barna a termékenység színe, megbízhatóságot, stabilitást áraszt.

A zöld a természet színe, amely ismert stressz csökkentő és nyugtató hatásáról. A kórházakban gyakran használják ezt a színt éppen nyugtató hatása végett.

A rózsaszín is nyugtató hatású szín. Érdekes, hogy régen fiús színként tartották számon.

A lila szín nőies, romantikus szín, jólétet, luxust sugároz, ösztönzi a kreativitást.

 

Jöjjön néhány gondolat a színek keveréséről

Három alapszínt különböztetünk meg: piros, sárga és kék.

Az alapszínekből tudunk további színeket kikeverni. Ezeket a kikevert színeket hívjuk másodlagos színeknek.

A kéket a sárgával összekeverve megkapjuk a zöld színt. Pirosat a sárgával keverve narancs színt kapunk, míg a kéket a pirossal kikeverve megkapjuk a bíbor színt.

Az elsődleges és a másodlagos színek kikeveréséből pedig megkapjuk a harmadlagos színeket.

Pl. a pirosat a fehérrel kikeverve rózsaszínt kapunk. A sárga és barna összekeverésével megkaphatjuk az okker színt.

 

Micsoda jó móka is a különféle színeket játék közben felfedezni!

Minden gyerkőc szereti a színeket. Szeretnek különféle színes építőjátékokkal játszani, rajzolni és festeni. Színes helyiségben, színes játékokkal körülvéve kifejezetten jól érzik magukat.

Kiélhetik kreativitásukat, felfedezhetik a különféle színeket, egyszóval a színekkel játszani nagyon jó és egyben rendkívül hasznos program a csemetéknek!

Festés közben a lurkók hamar rájönnek, hogy bizonyos színeket összekeverve egy teljesen új színt kapnak. Ez számukra rendkívül szórakoztató és érdekes látvány.

 

Feketével színez a gyerek! Mit tegyünk?

A rajzolással, festéssel a gyermekek kifejezésre juttathatják érzéseiket is.

Bennünket pedig rendkívül frusztrál, amikor a gyerkőc előszeretettel használja a fekete színt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyermekünknek lelki problémái vannak, hisz ezt a színt is meg kell ismerniük, úgy, ahogy a többit. A fekete szín használata elég gyakori jelenség, főleg, amikor gyermekünknél tombol a dackorszak!

Legtöbbször nincs komolyabb üzenet értéke annak, ha a gyerkőc a fekete színt is használja. Érdemes jobban odafigyelni erre a jelenségre akkor, ha gyermekünk huzamosabb ideig ragaszkodik a fekete színhez.

 

Dühös a gyermek? Egy kis méregűző firkálás segíthet a megnyugvásban!

Ha dühös a gyermekünk, adjunk kezébe papírt és ceruzát! Firkálja össze a lapot, amennyire csak tudja! A firkálással le tudja vezetni a feszültséget és megnyugszik. Hatásos módszer, érdemes kipróbálni!

 

Kids Club angol foglalkozások és a színek

Angol foglalkozásainkon a színekkel is sokat foglalkozunk. Különféle érdekes és szórakoztató játékokon keresztül gyakoroljuk a színeket a gyerekekkel.

Nagyon sok, színekkel kapcsolatos mondókát és dalocskát tanítunk meg a csemetéknek.

Színes környezetet teremtünk nekik, így még vidámabb lesz az angolozás, hogy a lehető legjobban érezzék magukat nálunk.

 

Gyakoroljuk angolul a színeket otthon is!

Szeretnétek kicsit angolul is gyakorolni a színeket otthonotokban? Kattintsatok az alábbi linkre, ahol egy gyönyörű szép angol dal vár rátok.

A dal feliratos, így kevesebb angoltudással rendelkező szülők is könnyedén be tudnak csatlakozni az éneklésbe.

Az éneklés amúgy is rendkívül jó hatással van ránk, így nem csak szórakoztató, de egyben nagyon hasznos is, ha sokat énekelünk. Úgyhogy hajrá,  jöhet is a játékos, vidám angolozás!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.