cover_img

Az 5 legjobb közös nyelvtanulási játék otthonra

Az 5 legjobb közös nyelvtanulási játék otthonra

Az 5 legjobb közös nyelvtanulási játék otthonra

Hogyan lehet ösztönözni a gyerekeket az angol szavak tanulására?

Tudjuk, hogy nehéz megtalálni a leghatékonyabb módszert, hiszen megannyi verziót kell kipróbálni, mire egy végre jónak bizonyul. Ebben a blogcikkben 5 darab, otthonról végezhető szótanulási módszert mutatunk be.

A cikk elolvasása után eldöntheted, melyiket szeretnéd kipróbálni a gyermekeddel, illetve, hogy melyik bizonyulna a legjobb módszernek. Amennyiben szeretnéd, mindegyik verziót alkalmazhatjátok, akár párhuzamosan is.

A lényeg, hogy a gyermek ne kötelező, terhet jelentő tevékenységként tekintsen a szótanulásra, hanem találja meg benne az örömöt, tudatosítsa a saját fejlődését, és minél többször legyen sikerélménye.

1. A tanulandó szavak rendszerezése és csoportosítása sokat segíthet a szótanulási folyamatban.
Sokan jobban teljesítenek, ha látják a logikus kapcsolatot a feladatok között. A szavak újra rendezésével tisztán látható lesz a szavak kapcsolata. Ez többek között történhet például a:

  •  szavak és kifejezések azonos témakörbe sorolásával,
  • a szavak szófaj, szótagszám és egyéb nyelvtani jellemzők szerinti újra rendezésével,
  • illetve az ugyanolyan betűvel kezdődő szavak egy csoportba illesztésével. 

A folyamat elvégezhető a szavak újra leírásával is, de lehet, hogy szövegkiemelővel, vagy színes ceruzával is elég őket megjelölni.

2. Találkoztál már a szókártyákkal?
Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb szótanulási módszer, hiszen lehetőséget ad a szavak megfoghatóságára, rendezésére és könnyed memorizálására. Természetesen nem csak kivágott papírokkal készíthetjük el a szókártyákat. Számos interneten elérhető platform kínál lehetőséget a szavak online tanulására.
Az egyik legnépszerűbb a Quizlet, ahol a gyerekek egyszerre többféle módszerrel is memorizálhatják a mondatot alkotó elemeket.

3. Ha szótanulás közben ösztönözzük a gyermeket a szavak elbetűzésére, könnyebb lehet a memorizálási folyamat.
Ilyenkor a betűzendő szó képe “megjelenik a szem előtt”, amelynek köszönhetően a vizuálisabb beállítottságú gyerekek gyorsabban sajátíthatják el a kifejezéseket.

4. A tanulandó szavakból vicces és érdekes történeteket is lehet kreálni

  • Így sokkal könnyebben rögzülnek az új szavak, hiszen a történet kitalálásán is gondolkodni kell, illetve a szavakat tudatosan bele kellett illeszteni a szövegbe.
  • Ezen kívül egy személyes történet biztosan emlékezetesebb marad, mint egy tankönyvi példa.

5. Muzikális beállítású gyerekeknek mindenképpen javasolt a tanulandó szavakat tartalmazó zeneszámok hallgatása.
A zenék szövege több online platformon is elérhető, így érdemes keresgélni, és végül a tanulandó szavakhoz leginkább passzoló darabokat kiválasztani, majd ezt lejátszani a gyermeknek.
Ez a szótanulás egyik legkönnyedebb formája, hiszen sokkal inkább szórakozásnak tűnik, mint magolásnak.

Vidám, mozgásos angol dalokat tartalmazó blogbejegyzésünket ITT találjátok.

Mindegyik fent említett módszernél fontos szerepet játszik a dicséret és elismerés hangsúlyozása.
Mindenki jobban szeret végezni egy tevékenységet, ha látja az elért eredményeket, és a környezete is bátorítja a folytatásra.
Éppen ezért ne feledkezz meg a dicséretről, és a kedves bátorító szavaktól sem.
Természetesen nem kell minden egyes kiejtett betű után megjutalmazni a gyereket, viszont alkalomadtán kijárhat egy őszinte elismerés.


Tuti tipp: Ha feliratkozol a hírlevelünkre, akkor megajándékozunk egy 21 mini leckéből álló e-bookkal, amit remekül fel tudtok használni az otthoni nyelvgyakorlatokhoz. A feliratkozáshoz keresd a képernyő bal oldalán lévő levél ikont.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.