cover_img

Előnyök és hátrányok egy franchise rendszerhez csatlakozásakor

Előnyök és hátrányok egy franchise rendszerhez csatlakozásakor

Egy vállalkozás indításakor felmerülhet a kérdés, hogy teljes egészében önmagunk indítsuk-e el, vagy esetleg valamilyen formában társuljunk valakivel, vagy csatlakozzunk egy franchise rendszerhez.

A franchise rendszerek egyre népszerűbbek Magyarországon is, hogy mi lehet ennek az oka és milyen veszélyekkel járhat egy franchise megvásárlása, az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

Előnyök egy franchise rendszer vásárlása mellett

 1. A nagy globális, országos vállalkozásokkal szemben, a franchise egy szuper alternatíva, hiszen már a kezdetekkor biztosítja a vállalkozó számára a több éves ismertséget, szakmai tapasztalatot, stb.
   
 2. Általában nem szükséges vállalkozói tapasztalattal rendelkezni a csatlakozáskor, mert a legtöbb rendszernek része a betanítás, felkészítés is. Egy induló vállalkozónak annyi mindennel kell foglalkoznia, ami elvonhatja az idejét, pénzét és energiáit a vállalkozás működtetésétől (pl. honlap készíttetése, marketing feladatok, célpiac megtalálása, beszállítók felkutatása, stb.). Mindezt egy franchise rendszerhez történő csatlakozás esetén készen kapja a franchise tulajdonostól.
   
 3. Sokkal rövidebb idő alatt elindítható egy vállalkozás franchise rendszerben, mint egyedül. Pontosan az előző két pontban írtak miatt, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és a legtöbb esetben költséghatékonyabb egy rendszerhez csatlakozni, hiszen akár már pár héttel a csatlakozást követően érkezhet a bevétel, míg a legtöbb vállalkozás esetén ez hónapokig is eltarthat.
   
 4. Nagyobb valószínűséggel lesz sikeres a vállalkozás franchise esetén, hiszen egy már működő, sikeres koncepciót ad át. Ha nem működne a koncepció, a franchise átadó már valószínűleg nem lenne a piacon. Érdeke, hogy a partnereit mindenben támogassa, hiszen ő is csak így tud sikereket elérni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a franchise partnereknek keveset kell dolgozniuk, viszont tény, hogy sokkal gyorsabban érnek el eredményeket.
   
 5. Általában már egy jól ismert márkát – brandet vesz át az átvevő, vagy legalább is megkapja a saját területén a kiépítéshez szükséges tudást és eszközöket.
   
 6. Franchise rendszerben a vállalkozó soha nincs egyedül, bármilyen kérdése, problémája van, mindig van kihez fordulnia, mások tapasztalatai is segítik az ő sikerét.
   
 7. Az okos franchise rendszerek összegyűjtik a partnerek tapasztalatát, lehetőséget biztosítanak számukra egymás segítésére és támogatására is. Ezáltal a vállalkozó olyan tudás birtokába kerül, amelyet saját maga lehet, hogy soha vagy csak nagyon sok év befektetett munkával, energiával szerzett volna meg. Mindig van kihez fordulnia, kitől kérdeznie.

Hátrányok, amelyekkel számolni kell egy franchise rendszerhez történő csatlakozás esetén

 • A franchise csatlakozás egy hivatalos, szerződéssel alátámasztott jogviszony két vállalkozás között. A szerződés nem alku tárgya, a jól működő franchise rendszerekben nem módosítható, hiszen ez a garancia arra, hogy minden partner számára ugyanazokat a feltételeket, támogatást biztosítják.
   
 • A rendszer megfelelő működtetéséhez nagyon fontos szabályokat kell lefektetni, amelyeket minden franchise partnernek be kell tartania. Aki megszokta, hogy mindenben maga dönt és nem függ senkitől sem, azt zavarhatja, hogy csatlakozás esetén bizony igazodnia kell az előírásokhoz és az elvárásokhoz
   
 • A szabályok betartatása azért is fontos, mert egy-egy nem megfelelő partner az egész rendszerre rossz fényt vethet.
   
 • A csatlakozás során folyamatos díjak vannak, amelyeket fizetni kell. Bár általában ez meg is térül, hiszen egy franchise rendszerben sokszor magasabb díjakat lehet elkérni, mint egyedül és az indulás, valamint a működés költségei is alacsonyabbak. 
   

Egy franchise rendszerhez történő csatlakozás esetén fontos megfelelő módon informálódni és mérlegelni a vele járó előnyöket és hátrányokat, hiszen ezek rendszerenként változhatnak.

Amennyiben egy nyelviskola indításában gondolkodsz, az alábbi cikkeink is érdekelhetnek:

5 érv a franchise mellett, ha nyelviskolát indítanál gyerekek számára

5 előny, amiért érdemes a Kids Club franchise-t választani

13 tévhit a franchise modellről

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.