cover_img

Első osztályosok leszünk! – I. rész

Hogyan kezdjük vidáman az iskolát?

 Első osztályosok leszünk! – I. rész

Idén is sok kisgyermek várja lázasan a szeptembert, hogy végre iskolás legyen! Nagy változást jelent ez sok család életében, hisz rengeteg új kihívás vár az első osztályos csemetékre és velük együtt természetesen a szülőkre is. Míg az óvodában a legfontosabb nevelési elv, hogy mindent játékosan csináljanak a gyerekek és szinte csak akkor, ha kedvük van hozzá, a legtöbb iskolában már első osztályban végig kell ülniük a 45 perces órákat, nincs délutáni alvás, viszont van házi feladat, árgus szemekkel figyelik a gyerekek teljesítményét, magatartását.

 

Mire érdemes odafigyelnünk az iskolai előkészületeknél? Íme, néhány jó tanács a sulikezdéshez.

 

Őrizzük meg nyugalmunkat!

 

Nagyon fontos, hogy nyugodtak maradjunk ebben az időszakban is! Bár gyermekünk 1-2 héten belül egy teljesen új közösségbe kerül, emiatt egyáltalán nem kell aggódnunk! A gyerekek nagyon nyitottak, sokkal hamarabb alkalmazkodnak az új helyzethez, mint mi azt gondolnánk!

 

Beszéljünk pozitívan gyermekünknek az iskoláról, biztassuk, hogy milyen csuda jó dolog lesz iskolába járni!

 

Ha netán komiszkodna velünk csemeténk, soha ne fenyegessük őt az iskolakezdéssel, hogy ott bizony majd fegyelem lesz, és megnevelik a tanító nénik és tanító bácsik! Ne vegyük el a kedvét a sulitól!

 

Tanszerek beszerzése

 

Ezen a nagy feladaton már valószínűleg a legtöbben túl vagytok. A tanító nénik, tanító bácsik által korábban kiadott lista végeláthatatlan hosszúnak és bonyolultnak tűnhetett így elsőre. Jó hír! Jövőre már könnyebb lesz, hisz rutinosabbak lesztek! 
Ceruzáknál érdemes odafigyelni arra, hogy nagyon jó minőségűt válasszunk! A legjobbak a vastag, háromszögletű, vagy sokszögű ceruzák. Némelyiken tapadókorongok is találhatók.

 

Az iskolatáska kiválasztásánál is célszerű a minőségre törekedni, hogy ne terhelje meg a súly a kisgyerek hátát, vékony kis gerincét. Emellett pedig legyen nagyon kényelmes is, és ha tetszik a kisgyereknek, akkor sokkal szívesebben és büszkébben viszi, majd nap, mint nap az iskolába!

 

Nagyon fontos a kiadós éjszakai alvás!

 

Az óvodai élethez képest a kisgyerkőc az iskolában teljesen más napi rutinnal találkozik majd. Míg ovis időszakban ráértünk akár a délelőtt közepén is megérkezni, a suliba bizony kötelességünk időben odaérni. Ebéd után pedig nem lesz már szunyókálás! Így ha gyermekünk eddig később bújt ágyba, próbáljuk már most átállítani az esti rutinját úgy, hogy lehetőleg időben elaludjon. Ez rendkívül fontos számára, hisz ha fáradt, kevésbé tud koncentrálni az órákon.

 

Hogyan angolozzunk gyermekünkkel ősztől?

 

Ha már ovis korában is járt csemeténk angol foglalkozásokra, nyugodtan folytassuk. Nem okoz fennakadást számára, hisz egy régi, megszokott közösségben folytathatja az egyébként játékos körülmények között zajló nyelvtanulást. Angol foglalkozásaink iskolás korban is élményszerűek, egyáltalán nem jelent megterhelést a gyerkőcnek, sőt, igazi kikapcsolódás lesz neki a délután folyamán! Ha otthon is szoktunk angolozni, nagyon figyeljünk arra, hogy továbbra se oktató jelleggel gyakoroljunk!

 

Ha most kezdenénk az angolt, várjunk néhány hetet, amíg belerázódik gyermekünk az iskolai életbe. Utána pedig már gond nélkül be is kapcsolódhatunk az igazán vidám angolozásba!

 

Ne versenyezzünk!

 

Ha halljuk környezetünkben, hogy „az én gyerekem már tud írni és olvasni és még nem jár iskolába” mondatot, ne érezzük kínosan magunkat, ha a mi gyermekünk még nem olvas. Az iskola pont arra való, hogy megtanuljon mindent, közöttük az írást és olvasást is! Így nem szükséges lóhalálában elkezdenünk írni és olvasni tanulni, nyugodtan bízzuk ezt a tanító nénikre és tanító bácsikra!

 

Egy témához illő remek dal

This Is The Way We Go To School Song

 

This is the way we go to school, go to school, go to school,

This is the way we go to school so early in the morning!

 

This is the way we dress ourselves, dress ourselves, dress ourselves,

This is the way we dress ourselves so early in the morning!

 

This is the way we wash our hands, wash our hands, wash our hands,

This is the way we wash our hands so early in the morning!

 

This is the way we brush our teeth, brush our teeth, brush our teeth,

This is the way we brush our teeth so early in the morning!

 

This is the way we carry our books, carry our books, carry our books,

This is the way we carry our books so early in the morning!

 

This is the way we go to school, go school, go to school,

This is the way we go to school so early in the morning!

 

A dalt IDE kattintva meg is hallgathatjátok :-)

 

A cikk folytatását pedig IDE kattintva olvashatjátok! 

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.