Ez az a süti, ahol kimérünk, összeborogatunk mindent, megkavarjuk, és kész. Na, jó, azért a sütési időt ki kell várni, mielőtt megkóstolhatjuk. Kisgyerekekkel könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
5dkg étcsokoládé
1 dl étolaj
2 dl víz
1.5 dl görög joghurt vagy tejföl
3 egész tojás
1.25 dl kristálycukor
1.25 dl barnacukor (kókuszcukor)
4.75 dl finomliszt
1 dl cukrozatlan kakaópor
1 ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
0.5 teáskanál só
1 evőkanál vaníliáscukor
Elkészítés:
Egy tálban olvasszuk fel a vajat és az étcsokoládét – gőz felett vagy mikroban. Ki-ki a szokásai, meggyőződése szerint.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá az étolajat, vizet és a joghurtot (vagy tejfölt), cukrot, a tojásokat – finoman habverővel (kézi mixerrel) elegyítsük.
A száraz hozzávalókat keverjük el egy külön tálban, majd adjuk hozzá a nedves keverékhez. Nem kell sokat keverni, mert akkor ruganyossá válik a tészta.
A tésztát kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük és 175 fokon, légkeverésen sütjük nagyjából 50 percig – legyen tűpróba, ne hagyjuk magára a süteményt. Ahány sütő, annyiféleképp süt.
Akkor van készen, amikor tűpróbánál tisztán tudjuk kihúzni a tűt a süteményből, nem ragad rá semmi. Borítsuk le alufóliával, ha nagyon barnulna a teteje. Hagyjuk kicsit kihűlni a formában, majd borítsuk egy tálra. Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Tippek:
* Fogyasszuk úgy, ahogy az angolok szokták: vaníliaöntettel, sűrű tejszínnel vagy vaníliás fagyival!
* Ha ízesített, pl- málnás, narancsos étcsokoládéval dolgozunk, finom csavart kap a kuglóf.
* A kész kuglóf le is fagyasztható.
* Csokoládémázzal bevonva igazán gazdag íze lesz, igaz a cukorszintünket is rendesen megemeli.
Süssünk együtt a gyerekekkel minél többet! Ha érdekel, hogy miért, 10 okot is találsz ITT!
forrás és kép:
https://kotiliesi.fi/suklaapossu/suklainen-mielettoman-meheva-kahvikakku/