cover_img

Gyerekekkel elkészíthető egyszerű karácsonyfadíszek

Gyerekekkel elkészíthető egyszerű karácsonyfadíszek

A karácsonyról sokunknak a szeretet, a meghitt együtt töltött percek és a család jut eszünkbe. Miért ne készítenénk együtt a gyerekekkel olyan karácsonyfadíszeket, melyek ezekre a boldog percekre emlékeztetnek minket? Ebben a blogcikkben bemutatunk 3 könnyen otthon elkészíthető karácsonyfadíszt, melyek a konyhában megtalálható hozzávalókból, és egy csipetnyi szeretetből készülnek. Alkoss idén karácsonykor Te is valami maradandót a gyerekekkel!

1. Illatos fahéjas karácsonyfadíszek

 

Hozzávalók:

6 evőkanál almaszósz (a nagyobb élelmiszerboltokban üveges változatban szerezhető be)

10 evőkanál fahéj

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Egyszerűen gyúrjuk össze a hozzávalókat egy tálban, melyben a gyerekek is a segítségünkre lehetnek. Állagra egy gyurmaszerű masszát kell kapnunk, mely amint összeállt, ki kell nyújtanunk maximum fél cm vastagra úgy, hogy a tésztát megszórjuk még őrölt fahéjjal, hogy véletlenül se ragadhasson. Ezután bármilyen, karácsonyi tésztaszaggató formával vágjuk ki közösen a kinyújtott tésztát, és egy kisebb késsel, vagy hurkapálcikával formázzunk minden darabra egy lyukat, hogy legyen hely majd az akasztónak. A kiszaggatott formákra ezután fogpiszkálóval bármilyen mintákat rajzolhatnak a gyerekek, de enélkül is nagyon mutatósak lesznek a díszek.

Sütés, pihentetés:

1-1,5 órára a sütőbe, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a karácsonyi kézzel készített díszeket, és 50 fokon megsütjük őket. Ha lejárt a sütési idő, egész éjszaka pihentetjük őket, hogy teljesen kiszáradjanak, ezután használhatóak is karácsonyfadíszként, vagy fenntartható ajándékcsomag dekorációként.

 

2. Csillogó jeges csodadíszek - avagy szódabikarbónás só-liszt gyurma

Hozzávalók:

285 g szódabikarbóna

70 g étkezési keményítő

160 ml víz

Fehér csillámpor

Extra díszítéshez fűszerek, gyöngyök, díszek

Elkészítés:

A csillámpor kivételével a hozzávalókat összekeverjük egy lábasban, és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett elkezdjük melegíteni. Ebben a folyamatban bátran segíthetnek a gyerekek is, a kavargatás mindig izgalmas feladatnak bizonyul számukra.  Addig kell folytatni, amíg egy sűrű, gyurma állagú masszát nem kapunk. Ezután csomagoljuk be légmentesen átlátszó frissentartó fóliába, és tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen lehűlhessen. Miután ez megtörtént, kezdődhet az igazi móka a gyerekekkel! Gyúrjuk át a tésztát a fehér csillámporral, és nyújtsuk ki körülbelül 4 mm vastagságúra.

Díszítés:

Bármilyen karácsonyi mintájú sütiszaggató formával kivághatjuk a díszeket, és itt meg is állhatunk, vagy tovább dekorálhatjuk őket például szegfűszeggel, borókabogyóval ( ez tökéletes lehet egy hóember mintájú díszhez), csillagánizzsal, gyöngyökkel, vagy bármivel, amivel a gyerekek szeretnék kidekorálni a formákat. Forma nélkül is alkothatnak saját készítésű mintákat, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag, mert nem fog kiszáradni.

Száradás után akár színes filctollakkal is dekorálhatják a gyerekek a csillogó karácsonyfadíszeket.

Ne felejtsünk el kis lyukakat vájni az akasztónak, hogy feltehessük őket száradás után a karácsonyfára! Levegőn szárítva néhány nap alatt kőkeményre szárad, de forgatnunk kell őket, hogy mindkét oldaluk megfelelően száraz legyen.

3. Mézeskalács - a favorit

 

Hozzávalók a mézeskalácshoz:

33 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj

1 dl méz

1 db tojás

 

Hozzávalók a cukormázhoz:

1 tojásfehérje

20 dkg porcukor

1 csipet só

1 evőkanál étkezési keményítő

2 csepp citromlé

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és a többi hozzávalót. Alapos keverés után gyúrható tésztát kell kapnunk, ezt lisztezett deszkán ki is kell nyújtanunk körülbelül 1 cm vastagra. A gyerekek segítségével karácsonyi sütiszaggatókkal kivágjuk a tésztát, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, 10-15 percre. A szaggatásból hátramaradt tésztából a gyerekek formázhatnak dínókat, szívecskét vagy kedvenc figurájukat, melyeket kellően laposra simítva szintén kisüthetünk.

A mázhoz robotgéppel verjük fel a tojásfehérjét kb 3 percig, majd ez után adjuk hozzá a többi hozzávaló felét (a citromlevet ne adjuk hozzá, csak a legvégén!). Így verjük a habot, majd egy pár perc elteltével adjuk hozzá a többi szárazanyagot, és folytassuk a habverést, amíg el nem készül a máz, és ekkor dolgozzuk bele óvatosan a citromlevet.

Ha kihűltek a mézeskalácsok, díszítsük fel őket a cukormázzal! Bár egy kicsit maszatolós feladat, a gyerekek imádni szokták. A mintáknak csak a kicsik képzelete szabhat határt! Lehet mázzal teljesen beborított, sima csíkos, pöttyös, és hópehely mintás mézeskalács is, a lényeg, hogy élvezzük a gyerekekkel töltött időt, a takarítással pedig csak később foglalkozzunk. 

 

Korábbi cikkeink a témában:

30 karácsonyi családi film

5 érv, amiért mindenképpen érdemes részt venni a Kids Club karácsonyi partijain és adventi foglalkozásain

Hogyan ünnepli a királyi család a karácsonyt?

Karácsonyi készülődés a gyerekekkel - Így csináld

 
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.