cover_img

Hogyan éljük meg az ünnepeket?

Te a csodavárókhoz tartozol?

Hogyan éljük meg az ünnepeket?

Az ünnepeket van, aki várja és van, aki menekül előle. Te a csodavárókhoz tartozol, vagy a „sok hűhó semmiért” ellenérzésűek csapatát erősíted?

Az Ünnepekről

Ünnepe minden emberi kultúrának volt, van, létrejöttük társadalmi szükségletet elégít ki, a közösség összetartozását fokozza. Az ünnepi napok különlegesek, más ritmusúak, mint a hétköznapok, tartalmaznak előírásokat, tilalmakat is.

Az ünnepet a Biblia is említi, az ószövetségi tanítás szerint az ünnep magának Istennek a parancsa, mivel … Az ünnepek ritmust és tájékozódási pontokat adnak az életünknek…

Napjainkra mintha elhalványult volna az ünnepek valódi tartalma, jelentősége, több közülük már csak egy kötelezettség, és lelkünket is egyre ritkábban öltöztetjük ünneplőbe.

A hangsúly eltolódott a vásárlás, az ajándékozás, az ünnepi lakomák irányába, – és ezektől válik kimerítővé, kaotikussá, idegőrlővé az ünnep, az öröm meg gyorsan elillan. Harsány, már szinte ingerküszöb feletti világban élünk, a hétköznapok felgyorsultak, így alig van idő az egymásra figyelésre, arra, hogy örüljünk egymásnak, és a lelki elcsendesülés is nehezebb.

Az ünnepek életünk fontos részei, sajátos hangulatú napok, – üzenetek -, értékeinkről, megtartó erejű hagyományainkról. „Élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadó nélkül.” – mondta Démokritosz.

Lelki egészségünk szempontjából is lényegesek, mivel energiát, új erőt adnak, kizökkentenek a mókuskerékből, lehetőséget nyújtanak a másik felé fordulásra, érzelmeink kifejezésére, és spirituális üzeneteikre is érdemes odafigyelnünk.

Az ünnepek értünk vannak! Őrzik a folytonosságot, segítik a család, a közösség értékeit közvetíteni a következő nemzedékek számára, lehetővé teszik a biztonság, az együvé tartozás újbóli megélését, módot adnak az emlékezésre.

Ha sikerül meghitté tenni egy ünnepet, az személyes és közös Ajándékká változik.
Ezért tegyük értékessé, emlékezetessé ünnepeinket!

Ünnepek és gyermekek

A gyerekek nagyon szeretik azokat az ünnepeket, amelyek róluk szólnak. Ezért várják önfeledten, csillogó szemmel a szülinapot, Mikulást, karácsonyt, húsvétot.

Karácsony

Egy méltó módon megünnepelt születésnap üzenete, hogy vártunk, örültünk érkezésednek, fontos vagy számunkra, nagyon szeretünk!

Mágikus jelentőségű számukra a Mikulás, karácsony, húsvét. Mindhárom teli van csodával, és jó hinni ezekben a varázslatos lényekben, akik ajándékot hoznak, kitalálják a legtitkosabb vágyakat is, amiről még Anya, Apa sem tudhat… Jó, ha megélik ezeket a napokat, és nem szembesítjük őket túl korán a valósággal. Így a gyermekkorból csodálatos, az ünnephez kötődő érzelmeket is magával visz a felnőtt korába. Ezeken az ünnepeken a család figyelme is a gyermekekre összpontosul, így az ünnepek egyben jó szorongás oldók, féleleműzők is.  Biztonságot ad, hogy együtt üli körbe az asztalt a család, eltűnik az elhagyatottság érzése, az érzelmi nélkülözés.

Hogyan éljük meg az ünnepet?

Egy lélektani kutatás alapján, többféle módon is megélhetjük az ünnepeket:

Van, aki tradicionálisan ünnepel, mindent, ami kötődik a naphoz, pontosan elvégez, betart. A racionálisok elveszik az ünnep varázsát, mert teljesen fölöslegesnek tartják. A hedonisták csak az ünnepi lakomákra összpontosítanak. A birtoklóknál, ők a modern tucatemberek, csak az számít, mit ad, és mit kap. A hevenyészett típus teljesen érdektelen, számára ez a nap sem más, mint az összes többi. Eklektikusan az érett személyiségűek ünnepelnek. Számukra az ünnep olyan alkalom, ahol kifejezhető a szeretet, megélhető az együttlét öröme, a valós összetartozás kifejezése.

Érdemes végiggondolni, mi melyik típusba tartozunk? Változni, változtatni mindig lehet, hiszen ez saját döntésünk, az ünnepi napokat viszont el tudja varázsolni a jó hozzáállás!

A cikk szerzője: Dr. Jamrik Edit ideggyógyász szakorvos, egészségfejlesztő mentálhigiénikus, Wingwave coach

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.