cover_img

Hogyan óvjuk meg mentális egészségünket a koronavírus idején?

Hogyan óvjuk meg mentális egészségünket a koronavírus idején?

Már tényleg nem tudunk úgy megnézni egy TV műsort, hallgatni a rádiót vagy internetezni, hogy ne találnánk szembe magunkat a vírus hírével. Rengeteg forrásból, rengeteg információt kapunk, ami nem is baj, hiszen tudnunk kell a helyzetről, fel kell készülnünk, de ez a felnőttek és a gyerekek mentális egészségére is kihat. Mindannyian szorongunk, idegeskedünk – ezek alól a gyerkőcök sem kivételek. Hogyan is óvjuk meg mentális egészségünket a koronavírus idején?

Kevesebb és hiteles információ

Ha mindig a hírforrásokat bújjuk, hamar eluralkodhat rajtunk a pánik érzet. Folyamatosan újabb számokat látunk és rögtön a legrosszabbra gondolunk. Ezért fontos, hogy kevesebb ilyen cikkel, videóval találkozzunk. Persze nem lehet teljesen elkerülni, de tartsuk vissza magunkat attól, hogy mindent elolvassunk. Akár ki is jelölhetünk egy időpontot, amikor megnézzük a híreket, a lényeg, hogy ne ez töltse ki a napunkat. Az is fontos, hogy hiteles forrásból értesüljünk a dolgokról. Ilyen például a koronavirus.gov.hu oldal vagy a World Health Organization weboldala.

Töltsünk kevesebb időt a közösségi oldalakon

Inkább olvassunk egy jó könyvet, vagy nézzünk egy jó filmet a szabadidőnkben. A gyerekeknek is fontos, hogy ne legyenek mindig online, hiszen akarva-akaratlanul is találkozni fognak a hírekkel, kommentekkel és a sok vélemény összezavarhatja őket, félelmet kelthet bennük. Ha már nem kell bejárni oviba vagy suliba, akkor érdemes együtt tölteni az időt, akár társasjátékokkal, vagy a szabadban (természetesen nem túlzsúfolt helyen) egy kis testmozgással.

Tudtátok, hogy a közösségi oldalak nagy részén kijelölhetjük azokat a #-et, amiket nem akarunk látni? De akár kiválasztott oldalakat is blokkolhatunk. Így is szűrhetjük, hogy milyen információkat látunk és látnak a gyermekeink a neten.

Legyen napirendünk otthon is

Bezártak a sulik és az óvodákból és bölcsikből is azt a tanácsot kapjuk, hogy ha lehet, maradjanak otthon a gyerekek. Az iskolások online tanulnak tovább, viszont még így is felfordult a napirendjük, ahogy a többi korosztálynak is – a szülőket is beleértve. Ezért fontos, hogy ne csak lézengjünk otthon, alakítsunk ki egy napirendet. Ennek fontosságáról ITT olvashattok és pár napirend mintát is találtok.

Beszélgessünk

Beszéljük meg a helyzetet a gyerekekkel. Ők ebből az egészből sokkal kevesebbet értenek, mint mi csak érzik, hogy idegesek vagyunk. Érdemes a saját szintjükön elmagyarázni nekik, hogy mi is történik. Ha nem vagy benne biztos, hogyan kezdj hozzá "Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról?" cikkünk segít.

Próbáljunk meg ebben az időben egy kicsit megállni és elgondolkodni. Ne tagadjuk a probléma jelenlétét, de ne reagáljuk túl. Gondoljuk végig logikusan és legyünk biztos pont saját és gyermekeink életében. Hiszen a kicsik akkor is megérzik szorongásunkat, ha nem beszélünk arról nekik. Próbáljunk másra koncentrálni és próbáljuk meg a fenti tanácsokat követni, hogy megóvjuk mentális egészségünket.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.