cover_img

Hogyan segítik a hagyományok a család összekovácsolását?

Hogyan segítik a hagyományok a család összekovácsolását?

Szülőként valószínűleg óriási a lista, hogy mi mindent szeretnél a gyerekeid számára biztosítani, megtanítani. 
A prioritások meghatározása hozzájárulhat ahhoz, hogy a legfontosabb dolgok kapják a legnagyobb hangsúlyt. A család összetartása, a megtartó ereje miatt mindenképpen az első helyen kell, hogy szerepeljen.

A különböző szülői feladatok egyszerre történő kezelésének egyik stratégiája, a családi hagyományok előre tervezése, ami közelebb hozza egymáshoz a család tagjait.

De nézzük, mi is a hagyomány és miért olyan fontos? 

A családi hagyomány egyszerű definíciója szerint, egy ismételt viselkedés vagy pozitív szokás, amely összegyűjti a család tagjait. Nagyobb volumenben viszont meghatározza a kultúránkat és a nyelvünket is, ezért a foglalkozásainkon mi is mindig kitérünk a tanult nyelv hagyományaira, kultúrájára is. A rendszeres, ismétlődő szokások pedig keretet adnak, ezáltal erősítik a kisgyerekek biztonságérzetét. 
Ha fizikailag együtt vagyunk, lehetőségünk nyílik kapcsolataink javítására és boldog, felelősségteljes gyermekek felnevelésére. A jelenlegi helyzetben ez sajnos csak a szűk családra vonatkozik, amit érdemes kihasználni arra, hogy a saját kis családunkra fókuszáljunk egy kicsit jobban a szokásosnál. 
Próbáld ki az alábbi ötleteket, javaslatokat, ha szeretnél pozitív, családi hagyományokat/szokásokat kialakítani (jelen helyzetben nagyobb családi körben sok mindent online formában is meg lehet valósítani):

1.    Legyenek indulási és érkezési családi rituálék

Az élet alapvető része a másokkal való kapcsolat elindítása és lezárása. Amikor megérkezel a munkahelyedre, felveszed a kapcsolatot a munkatársaiddal, egy "Jó reggelt" vagy "Szia" köszöntéssel. Mielőtt elindulsz haza, lehet, hogy azt mondod: "Holnap találkozunk" vagy "Szép estét!", stb.

• Ennek a működésmódját már otthon a családunkban elsajátítjuk, hiszen a szülők feladata, hogy megtanítsák a gyermekeket ezekre a fontos kommunikációs készségekre, nemcsak a jövőjük érdekében, hanem a családi kötődés erősítése érdekében is. A köszöntési szokások s gyakorlat egyik nagyszerű módja.
• A gyerekek megfigyelik, ahogyan a szüleik egymást köszöntik, vagy elbúcsúznak, miközben szemkontaktusba lépnek, és átölelik vagy megcsókolják egymást. Ugyanúgy megvan a módja annak, ahogyan mi köszöntjük a gyerekeket reggel az oviba vagy iskolába induláskor és a hazaérkezéskor. Érdemes egy kis saját, ránk jellemző, ismétlődő rituálét kialakítani erre. Gyerekeink a mintakövetés alapján, egymással is ki fogják alakítani és alkalmazni fogják a saját kis üdvözlési módjukat.
• Az érkezési / indulási szokások családi hagyományként való megalapozása olyan üzeneteket küld a család tagjai felé, mint, pl. "Fontos vagy" és "Örülök, hogy itt vagy.", stb. Egy idő után, ezek a pozitív megerősítések internalizálódnak, belső hanggá válnak, és akkor is működnek, ha nem vagyunk velük. számukra. Mindeközben szinte észrevétlenül megtanulják, hogyan kell kommunikálni másokkal is. A Kids Club foglalkozásokat is mindig azonos módon indítjuk és zárjuk, ezáltal biztonságos keretet adva a gyerekek számára.

2. Legalább egyszer egy nap étkezzetek együtt

A felgyorsult életmódunknak köszönhetően, egyre ritkábban étkezünk együtt, hiszen mindig mindenki rohan valahová.
Bármennyire is nehéz a közös étkezés hagyományát kialakítani, nagyon fontos időt szakítani rá. Érdemes átgondolni, hogy melyik étkezésnél valósítható ez meg a legkönnyebben, a lényeg hogy minden nap legalább egyszer közösen üljetek le az asztalhoz.
A családtagok szorosabban kapcsolódnak majd egymáshoz, ráadásul a kutatások pedig azt mutatják, hogy a rendszeresen együtt étkező családok boldogabb, egészségesebb gyermekeket nevelnek.

• A közös étkezés előkészítése együttműködésre tanítja a gyerekeket, spontán fejleszti a döntéshozó képességüket azáltal, hogy részt vehetnek annak kitalálásában, hogy mi legyen a családi ebéd vagy vacsora. A gyerekek szervezési készsége is fejlődik az asztalterítés és az étkezésre való felkészülés során, főként ha már a vásárlási folyamatba is bevonjuk őket.
• Végül pedig mindenki együtt ül le, hogy élvezhesse munkájának gyümölcsét és megoszthassa a többiekkel a napjának a legfontosabb eseményeit. Mindez fejleszti a gyerekek kommunikációs készségét, igaz ezt még nekünk felnőtteknek is sokszor tanulnunk kell, főleg annak, aki még úgy nőtt fel, hogy „asztal mellett nem beszélünk”.

3. Tartsatok heti családi megbeszéléseket („kupaktanács”) 

A családi találkozók lehetővé teszik a szülők számára, hogy beszéljenek a fontosabb változásokról, jövőbeni terveiről, közös családi teendőkről. Külön dicséretek és észrevételek is adhatóak ezeken a heti egyszeri „megbeszéléseken”.

• A családi összejöveteleken különösen fontos, hogy minden gyereknek lehetősége legyen kérdéseket feltenni vagy bármiről beszélni, ami esetleg aggasztja őt. Mindenkivel tisztelettel kell bánni, és fontos, hogy azonos idő jusson mindenkire.
• A szülőket arra figyelmeztetjük, hogy ne ők vigyék teljes egészében a családi találkozókat, mert így a gyerekek elveszíthetik érdeklődésüket a hagyomány iránt, ha nem tudnak nyíltan és aktívan kommunikálni.

4. Ünnepeljétek a mérföldköveket és a sikereket is

Ünnepeljétek meg minden családtag születésnapját és a különleges eredményeket, mérföldköveket, évfordulókat! Egymás sikereinek örülni nagyon fontos hagyomány a családban, és közelebb hozza a családtagokat egymáshoz.

• Ezek a szokások építik az önbecsülést, pozitív figyelmet és közös örömöt, élményt biztosítanak az egész család számára. Megtanítják a testvéreket egymás elismerésére, ünneplésére is.

5. Erősítsük a testvéri együttműködést, szeretet 

Mindannyian ismerünk olyan családot, ahol a testvérek szinte állandóan, mindenen összevesznek. Nagyon fontos, hogy ilyenkor szülőként a negatív, nem kívánt viselkedést utasítsátok el. A gyerekek azt a viselkedést fogják ismételni, amelyikre megerősítést kapnak. Ha a testvérek közötti pozitív, egészséges viselkedést, erősítjük meg, a gyerekek igyekezni fognak ezt minél sűrűbben megismételni.

Gondoljátok át, hogyan tudnátok a saját családotokban minél több hagyományt, szokást kialakítani. Mindez segíteni fog abban, hogy felépítsétek a családotok egyedi identitását és erősítsétek a családtagok összetartozását.

Ha tetszett a cikkünk, akkor lehet, hogy az alábbi, hasonló témákban írt bejegyzéseink is érdekelni fognak:

Miért fontos a gyerekek életében a napirend?

Miért fontos, hogy már a nagyon pici gyermekek is segítsenek a házimunkákban?

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.