cover_img

Hogyan ünnepli a királyi család a karácsonyt?

Hogyan ünnepli a királyi család a karácsonyt?

Gondolkoztál már azon, hogy hogyan is ünnepelhetik a karácsonyt az angol királyi palotában? Vajon ők is őrzik a hagyományokat és a fa alá is sok ajándék kerül? Vagy még az ünnepek alatt is a különböző feladataikat teljesítik? Utána jártunk, hogy hogyan is zajlik az ünnep a Királynő családjában.

Hol ünneplik a karácsonyt?

Jogosan gondolhatjuk, hogy Londonban zajlanak az események, hiszen ott található a Buckingham palota, Károly herceg és Kamilla hercegné otthona a Clarence House és Vilmos herceg és Katalin hercegné otthona a Kensington palota is. Azonban már évek óta nem az angol főváros ad helyet a családi összejövetelnek.  A hatvanas években a királyi család a Windsor kastélyban gyűlt össze az ünnepkere. A nyolcvanas évek vége óta azonban a Sandringham házban, a királynő vidéki birtokában ünneplik a karácsonyt és az újévet.

Vajon ők is állítanak karácsonyfát?

Természetesen a paloták és a királyi család birtokai is már november vége óta díszben állnak. Rengeteg karácsonyfa és szebbnél szebb díszek lógnak mindenhol. Természetesen nem a királyi család tagjai dekoráljak ki ilyen pompásan a palotákat. Erre külön szakemberek állnak rendelkezésükre, akik minden apró részletre odafigyelnek. Viszont a végső simításokban ők is részt vesznek.

A karácsonyfa hagyományát Sarolta királynő vezette be, viszont Viktória királynő és Albert herceg segített abban, hogy ez elterjedjen és népszerűvé váljon az országban. Egy kis érdekesség, hogy Viktória királynő korában a karácsonyfa nem a földön állt. A plafonról lógatták le.

Nekik is a Jézuska hozza az ajándékot?

Ahogy már biztosan olvastátok/hallhattátok, Angliában nem a Jézuska hozza az ajándékokat karácsonykor, hanem a Télapó. A királyi családban azonban az ajándékokat mindenki elhelyezi egy erre állított asztalra és ezeket teázás közben adják át egymásnak.

Milyen ajándékot ad a Királynő?

Minden évben Erzsébet királynő és férje Fülöp herceg körülbelül 750 karácsonyi üdvözlőlapot küld ki. A lapon egy családi fénykép látható és mindet alá is írják. A lapot a család, a barátok, a királyi háztartás tagjai kapják. A háztartás minden tagja további ajándékot is kap a királynőtől. Néhányan ezt személyesen vehetik át a Buckingham palotában vagy a Windsor kastélyban.

A dolgozókat karácsonyi pudinggal lepik meg, ebből több mint 1500-at osztanak szét az ünnepek alatt.  Ezen kívül rengeteg adományt támogatnak és karácsonyfákat is adnak a Westminster apátságnak, a szent Pál apostolnak és még más templomoknak és iskoláknak is.

A királynő hagyományosan beszédet is mond karácsonykor, amit közvetítenek több országban is.

Így ünneplik a karácsonyt a királyi családban. Te is így képzelted el?

Forrás

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.