cover_img

Miért fontos a játékos tanulás a gyermekek korai éveiben?

Miért fontos a játékos tanulás a gyermekek korai éveiben?

Az oktatási rendszer újítása elengedhetetlen a folyamatosan változó világunkhoz történő adaptációhoz. A gyermekeknek szükségük van újabb képességekre és számos más tulajdonságra, amelyet a hagyományos oktatás során nehezebben sajátíthatnak el. Az oktatók és pedagógusok módszerei is fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, hiszen a gyermekek hatékony tanulásra ösztönzése nem egyszerű feladat. A kisgyermekek edukációhoz való hozzáállása márpedig meghatározhatja az egész életüket úgy, ahogyan a problémákhoz való viszonyulásukat és a gondolkodásuk módját is. 

A játékos tanulás során végbemenő “játék” az egyik legfontosabb módja annak, hogy a kisgyermekek alapvető ismereteket és készségeket sajátítsanak el. 

A játéknak számos formája van

Valóban lehetséges úgy tanulni, hogy közben jól érezzük magunkat. A gyermekeknek erre nagy szüksége van, hiszen nehezükre eshet viszonylag rövid idő alatt az egyik pillanatról a másikra áttérni a komoly, egyhelyben ülést igénylő oktatási rendszerre.

A játék értelmes

A gyerekek azért játszanak, hogy megértsék az őket körülvevő világot, és értelmet találjanak a mindennapok érthetetlen tömkelegében. A játékos tanulás során a gyermekek megtanulják összekapcsolni a már ismert dolgokat és tárgyakat az ismeretlennel. Természetesen ez alatt az oktatók folyamatosan koordinálják a gyermekeket és ösztönző, kreatív kérdésekkel próbálják őket rávezetni a helyes megoldásra.

A játék örömteli

A játék egy természetes örömet okozó tevékenység minden gyermek számára. Játék közben a gyerekek nevetnek, jól érzik magukat és a kortársaikkal szórakoznak. Természetesen a játék során is akadhatnak kihívások, megoldandó helyzetek, de pont ezeket tanulják meg kezelni a kisgyerekek, méghozzá észrevétlenül. Ez nagyban befolyásolja a tanuláshoz való hozzáállásukat, hiszen a tanulást egy pozitív, örömet okozó tevékenységgel párosíthatják a gyermekek. 

A játékos tanulás aktívan leköti a gyermekek figyelmét

Szinte mindig előfordul a foglakozásaink során, hogy a gyermekek észrevétlenül belemerülnek a játékba, és a teljes figyelmüket az adott folyamatnak szentelik. Ez két okból is előnyös. Egyrészt a gyermekek megtanulnak koncentrálni egy adott tevékenységre, másrészt a játék során észre sem veszik, hogy tanulnak. 

A játék interaktív

A játék és a tanulás nem statikus. A gyerekek játszanak, hogy gyakorolják a készségeket, kipróbálják a lehetőségeket, és új kihívásokat fedezzenek fel. Ezen kívül lehetőségük nyílik a kiteljesedésre és az önkifejezésre. Ezek együttese mélyebb, és hatékonyabb tanuláshoz vezet. Az ilyen módon szerzett információkra a gyermekek hosszú távon is emlékezhetnek. 

A játék társas jellegű

Az interaktív játék lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy gondolataikat kommunikálják, megértsenek másokat a társadalmi interakción keresztül, így megalapozzák az utat a mélyebb megértés és erősebb kapcsolatok kialakításához.

Nézd meg a játékos tanítást alkalmazó tanfolyamainkat és jelentkezz egy ingyenes próbaóránkra, hogy saját magad tapasztalhasd meg a játékos tanulás előnyeit. 

Korábbi cikkünkben elolvashatod a játékos tanulás további 3 előnyét


Cikkünk alapját az Unicef munkája adta:  https://www.unicef.org/sites/default/files/2018-12/UNICEF-Lego-Foundation-Learning-through-Play.pdf
 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.