cover_img

Mozgásos dalok az angol játékos tanulásához

Mozgásos dalok az angol játékos tanulásához

Kids Clubos tanárként mi már ismerjük a mozgásos dalok pozitív, ösztönző hatását a nyelvtanulásban. Most veletek is megosztunk pár ötletet és videót, hogy ti is tudjátok otthon gyakorolni az angol nyelvet játékos és kötetlen formában.

Szülőként és pedagógusként is gyakran mondjuk, hogy ha fele annyi energiánk lenne csak, mint egy gyereknek, akkor talán a világot is meg tudnánk váltani! És ez valóban így igaz.

Biztos te is tapasztaltad már, hogy amikor azt gondoljuk, hogy egy gyermek már biztos elfáradt, akkor valahonnan még mindig képes olyan energia tartalékokat előhozni, hogy ember legyen a talpán, aki le tudja kötni. Persze ugyanakkor ez teljesen természetes náluk. Hiszen számukra a mozgás lételem, ezáltal fedezik fel saját képességeiket, saját testüket és a körülöttük lévő világot is. Így ezt a jelenséget nem szabályoznunk kellene, hanem kihasználni!

A Kids Club foglalkozásain is arra törekszünk, hogy egy-egy órán belül váltakozzanak a mozgásos és a nyugodtabb játékok. Nem tudjuk és nem is akarjuk őket hosszabb ideig egy helyben tartani. Egy aktívabb játék után, miközben kicsit engedtek az érzelmeiknek, testüknek, sokkal jobban képesek koncentrálni a komolyabb feladatokra is.

A mozgásos részekhez leggyakrabban az angol dalokat hívjuk segítségül. Szerencsére rengeteg olyan videó található a Youtube-on is, amik vidámak, viccesek, mozgásra késztetnek, és ráadásul az angol szókincsüket, szövegértésüket, kiejtésüket is fejleszti.

Nézzünk most a mozgásos dalok közül néhányat, melyek segítségével ti is könnyedén gyakorolhatjátok a nyelv otthoni elsajátítását. Hagyd, hogy gyermeked kedvére mozoghasson, ezáltal megszabadul a felesleges energiáitól, plusz még néhány vidám percet is együtt tölthetsz vele. Ezek a mozgásos dalok igazi varázserővel hatnak!

Mozgásos dalok szoborjátékokhoz

Ezeknek az énekeknek a lényege, hogy amikor a gyermek meghallja azt a szót, hogy ’Freeze’ meg kell merevednie egy pillanatra, egyébként pedig a szövegben elhangzott mozgást kell csinálnia. Ez a tevékenység nagyszerűen fejleszti a megfigyelést, koncentrációt is. Ha a keresőbe beírod, hogy „Freeze Songs”, akkor jó pár, erre a játékra alkalmas videót fogsz találni.

Freeze Dance for Kids

Vagy egy másik, egyik kedvenc csatornánktól:

Action Songs for Children

Hagyományos angol dalok

Nagyon aranyos, hagyományos angol gyermekdalok is léteznek, melyek a mozgásra épülnek. A Kids Clubos gyerekek ezek közül már többet ismernek, és már a legkisebbek is vidáman mutogatják az általuk megtanult mozgásokat vagy éppen a testrészeket. A kedves videók segítik a megértést, így kitűnően használhatók a szókincsfejlesztésre.

A Head and Shoulders, Knees and Toes kezdetű dalt szinte mindegyik kisgyerek ismeri, nagyon sok változatát megtalálhatod a Youtube-on. Számomra azonban az egyik legnagyobb kedvenc a mini disco-s változata, amit még a nagyobb gyerekek is élveznek.

Head, Shoulders, Knee & Toe

Egy másik megunhatatlan a mozgásos dalok közül pedig a Hokey Pokey, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek. Az alábbi változatban pedig egyre gyorsabb az ének ritmusa, ami még viccesebbé teszi a feladatot.

Hokey Pokey

Zenés torna órák

Patty Shukla zenés torna óráknak nevezi a dalait, amihez nem is fér kétség. Érdemes böngészned a videói között, és együtt meghallgatnod, eljátszanod őket a gyerekekkel, mert a testmozgás garantált!

Stand Up, Sit Down Children’s Song

Ússzunk együtt!

További hatalmas kedvenc a The Learning Station-től. Fülbemászó dallama, ismétlődő szövege és a vicces cselekvések biztos a gyermeked kedvencévé teszi.

Swimming Song

Ha egy igazán pörgős, lendületes dalt szeretnél, akkor semmiképp ne hagyd ki a következőt, szintén a The Learning Station-től. Aki ezt meghallja, biztos vagyok benne, hogy nem marad ülve a székén! (Velem is ez történt!)

Shake your sillies out!

Robot vagyok

Ez egy vicces, táncos dal, amelyben azt kell eljátszani, hogy robotok vagyunk. Azt gondolom, ezt minden gyerek szereti. Az utasítások folyamatos ismétlődése, segíti a szavak memorizálását, és figyelmet is kíván a gyerekektől.

I Am A Robot

Top 5 angol nyelvű mondókát ITT találjátok!

Próbáljatok ki minél többet a mozgásos dalok közül és osszátok meg velünk élményeiteket! Kellemes, együtt töltött, aktív perceket és vidám angolozást!

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.