cover_img

Top 5 angol nyelvű mondóka az angolul tanuló gyerekeknek

Top 5 angol nyelvű mondóka az angolul tanuló gyerekeknek

Mindannyian ismerünk gyermekkorunkból mondókákat, melyeket a mai napig képesek vagyunk felidézni. Ez nem véletlen! Akár saját gyerekkorunkból ragadt meg emlékezetünkben, akár frissen, a gyermekeink által elmondva, a mondókák nagyon fülbemászóak, hangzatosak és szórakoztatóak. De vajon miért jó a mondókák segítségével angol nyelvet tanulni? 

A mondókák eredete

A mondókákat, gyerekdalokat alapvetően azért találták ki, hogy a gyermekeket a hangzatos rímek és szóösszefüggések segítségével megtanítsák a szabályokra, a történelmi eseményekre és egyéb fontos dolgokra. Mindez azért volt sikeres, mert a kisgyermekek sokkal fogékonyabban reagálnak egy dalosan, rímekben megfogalmazott információra, mintha azt csak elmondanánk nekik. 

Az óvodákban és még az iskolák alsótagozataiban is találkozhatnak a gyerekek magyar nyelvű mondókákkal, melyek könnyen megjegyezhetőek és általában hordoznak egy apró tanulságot, vicces összefüggést vagy más könnyen megjegyezhető információt. 

Ha ennyire könnyedén a gyerekek fejébe tud szállni a tudás egy mondókával, miért ne tanulják meg őket angolul? 

Az LCF Kids Clubsnál számtalan mondókát tanulunk meg együtt a gyerekekkel, hiszen a fent említettek miatt könnyen és gyorsan megjegyezhetőek. A legnagyobb bónusz pedig az, hogy új angol szavakat és kifejezéseket tanulhatnak minimális erőbefektetéssel, hiszen a dallamos, rímes forma megkönnyíti a memorizálást. Az angol nyelvű mondókák azért is felelnek meg az LCF módszereknek, mert lehetővé teszik a játékos nyelvtanulást, mely az egyik alappillérünk. 

Mindemellett az angol mondókák a gyerekeknek azért is szolgálnak jó tanulási alapnak, mert segítik az új angol szavak helyes kiejtésének elsajátítását. Sokszor a dallam könnyedén rávezet a helyes hangok megformálására, így egyszerűbb lehet a gyermekek számára egy mondóka által megtanulni angolul például a H hang kiejtését. 

A mondókákban a legjobb, hogy nyelvezetük egyszerű, sokszor lehet őket ismételni, és már pár hallgatás után a gyerekek kívülről tudják az egész dalt. A mondókák angol nyelven tanulva hozzásegíthetik a gyerekeket egy idegennyelv korai elsajátításához, melynek köszönhetően a gyerekek később könnyebben vehetik az akadályokat, megszerethetik a tanulást a játékos módszereknek köszönhetően és logikai készségük is fejlődhet. 

Otthon is angolozhattok játékosan, ha van kedvetek  tanuljátok meg a gyerekekkel ezt a néhány népszerű angol nyelvű mondókát, dalt: 

Plant a Tree Song
Angol nyelvű mondóka gyerekeknek a fák ültetéséről 

The Wheels On The Bus
Angol nyelvű mondóka gyerekeknek a buszról és kerekeiről

Finger Family
Angol nyelvű dalos mondóka gyerekeknek az ujjakról

Twinkle, Twinkle Little Star
Angol nyelvű mondóka gyerekeknek a csillagokról

Ha szeretnétek további ötleteket a játékos tanuláshoz, IDE kattintva 8 aranyos mozgásos dalt találtok! 


 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.