cover_img

Varázsold szórakoztatóvá a gyermekkori nyelvtanulást

5+1 ötlet, hogy gyermeked is élvezze az idegennyelvek elsajátítását

Varázsold szórakoztatóvá a gyermekkori nyelvtanulást

Felejtsd el a nyelvkönyveket, és tedd szórakoztatóvá a gyermekkori nyelvtanulást a kicsik számára! Mikor a gyermekek egy nyelvet tanulnak, teljesen másként teszik azt, mint a felnőttek. Míg mi felnőttek kényszerítjük magunkat, hogy tanuljunk és koncentráljunk, és ez bármilyen tárgynál igaz, a gyerekeknél ezek a képességek még nincsenek meg. A gyerekek sokkal könnyebben, kevesebb erőfeszítés nélkül tanulnak meg mindent, miközben játszanak és jól érzik magukat. Nincs erőfeszítés. Ez náluk természetes. Ha a nyelvtanulást is szórakoztatóvá tesszük, akkor azzal fenntartjuk a gyermek érdeklődését, motivációját, hogy tovább tanulja, gyakorolja a célnyelvet.

Ha te magad is beszélsz egy idegen nyelvet, és szeretnéd ezt átadni a gyermekednek is, akkor íme néhány lehetőség arra, hogyan teheted élménydússá a gyermekkori nyelvtanulást számára:

Csináld azt, amit a gyermek szeret!

Van egy bizonyos érdeklődési területe a gyermekednek? Szereti az állatokat? Szereti az autókat? Szereti a babákat? Használd ezt ki, beszélgessetek erről a területről és játsszatok ezekkel a dolgokkal amikor közös időt töltötök együtt.

Gyerünk ki a szabadba!

Tudjuk, hogy a gyerekek imádnak a szabad levegőn lenni. Menjetek gyakran sétálni, beszélgessetek arról, hogy mit láttok. Rendezzetek kincsvadászatot, írjátok le, vagy készítsetek rajzot arról, amit találtok. Vagy csak futkározzatok, játszatok, és közben beszélgessetek annyit, amennyit csak tudtok.

Mondjatok vicceket!

Nagyobb, fejlettebb szókinccsel rendelkező gyerekeknél nagyon jó eszköz a vicc mesélés. Egyszerűek, de mégis gondolkodást igényelnek az úgynevezett Knock Knock viccek. Számos példát találunk az interneten is, de akár mi is alkothatunk hasonlókat.

Néhány példa:

Knock knock.

Who is there?

Cow says.

Cow says who?

No, a cow says moooo!

 

Knock knock.

Who is there?

Etch.

Etch who?

Bless you, friend!

 

Knock knock.

Who is there?

Robin.

Robin who?

Robin you, now hand over the cash!

Hallgassatok zenét, és táncoljatok!

A zene egy pillanat alatt képes megváltoztatni az ember hangulatát. Nézzünk csak meg egy gyereket, aki szinte pillanatok alatt vidám lesz, amint zenét hall. A zenére való táncolás, és a közös éneklés a célnyelven nagyon mókás tud lenni.

Játsszatok bábszínházasat!

A gyerekek nagyon szeretnek bábozni. Csak néhány plüss állatra van szükségünk, és már indulhat is a játék! Ti is készíthettek egyszerű bábokat spatulákból. Így azokat a karaktereket is el tudjátok készíteni, ami a gyermek érdeklődéséhez közel áll, és a kedvenc meséjét is el tudjátok játszani. Közben kommunikáljatok annyit, amennyit csak tudtok.

Olvass olyan könyveket, amelyeket a gyermek szeret!

Nincs annál jobb, mint összebújni a gyermekeddel, és közösen nézegetni, olvasni egy számára kedves könyvet. Ezt a szokást érdemes minél korábban bevezetni, mert annál természetesebb lesz neki. A gyerekek szeretnek egy-egy történetet újra és újra meghallgatni, ami még inkább fejleszti a nyelvelsajátításukat.

Egy új nyelv megtanulása nem egyik napról a másik napra történik. Hosszú-hosszú időt vesz igénybe. Azonban a gyerekek képesek nagyon gyorsan tanulni, ha közben élvezik azt, amit csinálnak, és jól érzik magukat. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és tegyük számukra élménnyé a nyelvtanulást!

Forrás
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.