cover_img

Hogyan ünnepeljük gyerekekkel a Halloween-t?

 Hogyan ünnepeljük gyerekekkel a Halloween-t?

Biztosan sokan ismeritek a Magyarországon is népszerű ünnepet, a Halloween-t. Kezdetben csak a filmekből hallhattunk róla, de ahogy múltak az évek és közeledett Október 31-e, úgy teltek és telnek meg idén is a boltok különböző Halloween-i díszekkel, kellékekkel és édességekkel. Míg nálunk ez viszonylag új szokás, külföldön, különösen Angliában és az Egyesült Államokban már régóta hagyomány megünnepelni ezt az eseményt.

 

Halloween eredete

Mára már szinte mindannyian tudjuk, hogy nincs Halloween tökfaragás,  „csokit vagy csínyt”, és  ijesztő jelmezek nélkül. Amit viszont csak kevesen tudnak, hogy Halloween nem egy új divat vagy hóbort, hanem egy ősi kelta ünnep, a „Samhain” mai megfelelője. Ez egy pogány vallási ünnep volt, amit a nyár végén tartották, hogy üdvözöljék a betakarítás időszakát. Máglyát gyújtottak, és ijesztő jelmezekbe öltöztek, hogy elűzzék a szellemeket.

A Halloween idővel keresztény ünneppé alakult át, III. Gergely pápa a nyolcadik században november 1-ét a szentek ünnepévé nyilvánította, amelynek eredményeként a Mindenszentek egyes hagyományai a „Samhain” hagyományait is magukba foglalták.

 

Csokit vagy csínyt

Külföldön a Halloween egyik legkedveltebb része az úgynevezett Trick or Treat, azaz csokit vagy csínyt. Ez főleg a kisgyerekek kedvenc időtöltése ezen az októberi estén, amikor jelmezekbe bújva járják be barátaikkal együtt a szomszédságukat, édességet keresve. Általában mindenhova, ahova becsöngetnek szerencsére találnak, hiszen a csokit vagy csínyt lényege, hogy ha a lurkók jelmezét nem jutalmazzák cukorkával vagy csokival, akkor a ház tulajdonosa jár pórul. A filmekből már ismerhetitek ezeket a büntetéseket, ilyen például, hogy tojással dobálják meg az épületet vagy éppen vécépapír gurigákkal veszik körül azt. Ezek természetesen csak a filmvásznon történnek meg, a valóságban nem. De ha azt szeretnénk, hogy a szomszédbéli gyerkőcök kedveljenek bennünket, akkor érdemes egy-két csomag édességet beszerezni, mire kopogtatnak az ajtónkon.

 

Tinédzserek Halloween-ja

Ezt az ünnepet nem csak a kicsik, de az idősebbek is élvezhetik. Angliában ők se szégyenlősök és szívesen bújnak maskarába, ahogy alkalom adódik rá. Viszont, ők nem azért öltenek jelmezt, hogy csokit szerezzenek, hanem azért hogy jól érezzék magukat egy Halloween-i partyban. Egy ilyen bulit nem csak a sok boszorkánynak vagy szuperhősnek öltözött kamasz tesz különlegessé, hanem az ijesztő díszletek, mint például a pókháló, egy műanyagból készült csontváz vagy a puncs, amibe gumicukor szemeket raktak. Érdekesség, hogy ez az alakalom külföldön még az egyetemistákat is megragadja, akik hasonló módon szórakoznak aznap éjszaka.

 

Töklámpások ünnepe

Ha a Halloween-ra gondolunk, rögtön eszünkbe jutnak az ajtókban vagy ablakokban csücsülő, különböző érdekes arcokat megjelenítő töklámpások. Régebben ezek a lámpások nem díszként szolgáltak. Azért készítették őket, hogy elűzzék a rossz szellemeket, démonokat. Azóta viszont a Halloween nélkülözhetetlen kellékeivé váltak. Az évek során a faragás témája is megváltozott, hiszen nem csak arc mintákat vágnak a tökbe a lelkes tökfaragók, hanem szellemeket, denevéreket, mese figurákat vagy boszorkányokat.

 

Halloween tökHalloween itthon

Bár a Halloween Magyarországon még nem olyan elterjedt ünnep, mint külföldön, ez senkit ne tartson vissza attól, hogy megünnepelje. Különösen jó szórakozás lehet kisgyermekes családoknak, de akár a tizenéves kamaszok is élvezhetik.

Kihagyhatatlan közös program a tökfaragás, ahol a gyerekek kiélhetik kreativitásukat és segíthetnek a kívánt minta megrajzolásában. Persze a faragás jobb, ha a szülőkre marad, viszont a tinédzserek már nyugodtan nekiláthatnak a munka nehezebb részéhez is. Ajánlott egy jó tökfaragó készletet beszerezni, hogy minél könnyebben menjen az alkotás.. Ha hibázunk és véletlenül kivágunk olyan fontos részeket a tökből, mint például a mosolyban látszódó fog, ne essünk pánikba. Használjunk fogpiszkálókat és szúrjuk őket a fogak helyére és kész is a mosoly. Készíthettek különböző Halloween-i díszeket is a kisebbek segítségével. Vágjatok ki papír szellemet vagy denevért, tűzzétek fel őket egy szalagra és csináljatok belőle girlandot vagy szimplán ajtódíszt.

 

Az édesség ideje

Ahogy minden ünnepnek, a Halloween-nak is fontos része az édesség és ez egy olyan kreatív tevékenységgel szolgál, amit minden gyerkőc élvezni fog. Süssünk brownie-t. A lapos csokis süteményből könnyű mintát kivágni, amit utána együtt feldíszíthetünk cukormázzal és gumicukorral. Ha ennél is egyszerűbb desszertre vágytok, szerezzetek be nagy, fehér pillecukrokat és húrkapálcát. A habos édességet szúrjátok fel a pálcikákra és dekoráljátok fel olvasztott csokival, zöld cukormázzal vagy M&M-szel és kész is a szellemet vagy a zombit megtestesítő finomság.

 

A kitűnő Halloween-i Muffin

A muffin olyan sütemény, ami minden alkalomra tökéletes választás, hiszen temérdek ízesítése mellett úgy díszíthetjük fel, ahogy akarjuk. Így nem csak szülinapra, karácsonyra, de halloween-ra is megfelelő opció és nem is kell hozzá megszámlálhatatlan mennyiségű alapanyag. Egy tálca csokis-narancsos muffin elkészítéséhez elég:

 

Halloween muffin1 db tojá

5 dkg margarin

25 dkg cukor

½ narancs héja

5 dl tej

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

3 e.k. kakaópor

 

A tojást, margarint, cukrot és a fél narancs reszelt héját keverjük habosra. A maradék hozzávalót egy külön tálban mixeljük össze, majd adjuk hozzá a habosra kevert hozzávalókat. Ha még ízletesebbé szeretnénk tenni, szórjunk bele nagyobb darabokra tört csokit és már mehet is a keverék a formába. Ezek után elég a muffint 15-20 percet sütni 180 okos sütőben és készen is vagyunk.

Díszítsük akár habbal, akár cukormázzal, ha hozzáadunk néhány cukorkát vagy ijesztő mintás gumicukrot máris megkapjuk az ideális halloween-i süteményt. A hab elkészítéshez elég csupán három alapanyag:

  • ½ literes cukrászhab alap
  • 1 tasak zselatin fix
  • ételfesték

A folyékony cukrászhabba csöpögtessünk egy keveset az ételfestékből. A zselatin fix hozzáadása után keverjük össze a mixet és miután a muffinok kihűltek már dekorálhatunk is. Ha narancssárga ételszínezéket választotok, csináljatok a muffinból töklámpást, ha zöldet, akkor legyen zombi, de ne szabjatok határt a kreativitásotoknak!

(Muffin hab forrás: https://www.sutnijo.hu/recept/edes-sutemenyek/muffinok/4970-szulinapi-szines-muffin)

 

Trick or Treat

Trick or TreatNe ijedjetek meg a híres csokit vagy csínyt szokástól se. Ha a csemetéknek van kedvük, bújjanak jelmezbe és gyűjtsenek finomabbnál finomabb nyalánkságokat. Persze ezt ne úgy tegyék, hogy minden házba ellátogatnak az utcában. Mivel hazánkban ez még ilyen formában nem működne, a szülőknek érdemes összebeszélni és a kis barátokat, ovis vagy iskolás társakat vendégül látni Halloween estéjén. A Kids Clubban nagyon sok városban tartunk Halloween partykat, amelyek után a gyerekek közös sétára indulnak Trick or Treat- et játszani.

Bármilyen elfoglaltság mellett döntötök, szinte biztosan jól fogjátok magatokat érezni a barátokkal, családtagokkal, gyerekekkel, hiszen a Halloween egy kivételes ünnep, ami minden korosztályt magával ragad. Ha még nincs jelmezetek, ITT 15 egyszerű, könnyen elkészíthető ötletet találtok!

 

A cikk szerzője: Boda Renáta

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.