cover_img

5 dolog, amire érdemes odafigyelned, ha gyermeked Angliába utazik nyelvet tanulni

5 dolog, amire érdemes odafigyelned, ha gyermeked Angliába utazik nyelvet tanulni

Egyre több gyermek és kamasz utazik Angliába nyelvet tanulni. Ilyenkor a legtöbb szülőben felmerülnek a következő és hasonló kérdések: Minden rendben lesz a gyermekemmel? Mit fog enni? Hogyan telnek majd a napjai? Nem veszik el, ha kirándulni mennek? stb.

Ha te is ilyesmiken aggódsz, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a cikkünket, és ennek megfelelően felkészítened a gyermekedet, hogy nyugodtabb légy, gyermeked jól érezze magát, és a “befektetésetek” is megtérüljön.

A cikkünk írásában Raáb Gábor volt a segítségünkre, aki már nyolc éve vezet nyári nyelvtanfolyamokat Angliában, és tavaly óta az egyik kampusz működtetése is az ő feladata.

Gábor, melyek azok a dolgok, amelyekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni egy angliai nyelvi táborban? 

 

  1. Élvezd ki amennyire csak tudod!

A nyári táborok kivételes lehetőséget nyújtanak arra, hogy nyelvet tanulj anyanyelvi környezetben, más kulturákkal ismerkedj meg és akár eéletre szóló barátságokat köss.
Probáld meg tehát a lehető legtöbbet kihozni a dologból: bátran használd a nyelvet, amikor csak lehetőseg adódik, beszélgess, ismerkedj más nemzetiségű diákokkal, élvezd ki minden pillanatát. Ne félj attól, hogy rosszul használod a nyelvet, vagy nyelvtani hibát vétesz, hiszen csak akkor tud tanulni az ember, ha próbálkozik.

A kirándulásokon figyelj a túravezetőre, informálodj előre a helyekről, amelyeket meglátogattok. Emlékezz: a facebookot, instagramot, youtube-ot és egyéb applikációkat otthon is tudod használni, nyari táborba pedig nem minden nap jutsz el!

 

  1. Próbálj ki új ételeket, sportokat, foglalkozásokat!

Az étkezések során általában minium 4-5 féle fogásbol lehet választani, merj új dolgokat, helyi specialitásokat kipróbálni. Reggelinél bátran próbáld ki az angol reggelit és próbáld ki a teát is tejjel. Persze nem baj, ha nem ízlik, de egy próbát megér :-).
A kampuszokon általában különböző sportokat lehet kipróbálni, a focin és az úszáson kívül bátran kísérletezz  pl. a rögbivel vagy a krikettel.
Ne félj táncra perdülni sem, hiszen sok kampuszon profi koreográfusok és tánctanárok tanítják be a legklasszabb táncokat.

 

  1. Anglia nincs a világ végén!

Emlékezz, a mai világban már mindenhol van WiFi, sőt idéntől már roaming díj sincs, tehát bátran tudsz telefonálni az otthoniakkal bármikor. Tartsd velük a kapcsolatot minden nap.
Ha bármi probléma vagy kérdes adódik, bátran fordulj a csoportvezetődhöz, aki mindenben segíteni fog. Tudd, hogy a kampuszon dolgozók azért vannak, hogy jól érezd magad és hogy minden jól működjön.

 

  1. Figyelj a különbségekre!

Angliában sok mindent máshogy csinálnak.
A legfontosabb, hogy különös figyelmet kell fordítani a zebrán való átkeléskor, hiszen az Egyesült Királyságban bal oldali közlekedés van. Tehát mindig nagy odafigyeléssel menj át az úttesten (bár mindig lesz veled vagy egy csoportvezető vagy egy Activity Leader, aki emlékezetetni fog), hiszen az autók az ellenkező irányból jönnek.
Egy másik különbség a konnektor. Gondolkozz előre, és már otthon szerezzetek be adaptert, amivel tudod használni az angliai konnektorokat.
A fürdőszobai csap is máshogy néz ki a legtöbb helyen: külön csapon folyik a meleg és a hideg víz. Vigyázz, ne égesd meg magad, hiszen a meleg csapból forró víz szokott jönni.

 

  1. Tarsd be a szabályokat!

A kampuszon szabályok vannak, amelyeket nem hiába találtak ki.
Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig legyél pontos. Ez nagyon fontos az oráknál és a foglalkozásoknál is, de a legfontosabb a kirándulásoknál. Egy busszal általában több csoport utazik és egy múzeumba vagy más programra is csoportosan kell bemenni.

Nem szép dolog, ha egy-egy emberre vár egy egész busz, vagy a késők miatt késnek le egy atrakciót, pl. a London Eye-t vagy hajóutat, hiszen azok időre vannak foglalva. Ezért tehát nagyon fontos, hogy inkább előbb legyetek ott a megbeszélt helyen, mint késsetek.
Kirándulásokon, szabadidőben mindig minimum 3-as csoportokban közlekedjetek, és a telefonotok mindig legyen bekapcsolva. Ne menjetek túl messzire, és a csoportvezetőnek mindig mondjátok, hogy mere akartok menni.
Este 11 után a szálláson kell lennetek, a szobátokban, csendben. A kampuszon mások is laknak, akiket zavar a hangoskodás, és nektek is korán kell kelni, úgyhogy próbáljatok meg 11 órakor aludni menni.
Ha bármi probléma adódik, beszélj a csoportvezetővel vagy a kampusz menedzserrel és mindent megtesznek azért, hogy megoldják a dolgot.

 

Ha ezt a cikket hasznosnak találtad, akkor bizonyára érdekelni fog a korábbi teljes interjúnk Raáb Gáborral, amelyet ITT olvashatsz.

 

Cikk szerzője: Jamrik Márta

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.